Monday, 8 June 2015

Sejarah Penubuhan Tadika Khalifah Bestari.


Ibu-ibu muda  yang kelulusan mereka bukan  dalam aliran agama ini, berusaha untuk menyediakan pendidikan anak-anak mereka dengan pendidikan Islam pra sekolah. 

Tadika Maria yang terdapat di Kajang, merupakan tadikan pilihan kebanyakan ibu bapa yang tinggal di persekitarannya dan di BBBangi ketika itu. Tadika-tadika kecil yang lain juga beroperasi lebih kepada menjana keuntungan dan pengurusannya pula, dikendalikan oleh kebanyakannya non muslim. Pada tahun 1986, dengan hanya beberapa orang anak didik, Tadika Al-Falah ditubuhkan. 

Nama Al-Falah dipilih sempena nama surau yang ditumpangi untuk memulakan penubuhan Tadika tersebut. Ia Terletak di Jalan 6 atau Seksyen Enam BBBangi, diuruskan oleh beberapa orang ibu muda secara sukarela. Beberapa orang guru dan Guru besarnya menyumbang tenaga tanpa bayaran. Semoga Allah mengganjari pengorbanan mereka dengan pahala berlipat ganda.

Selama kira-kira empat tahun, Tadika Al-Falah menumpang di bangunan surau tersebut, sehinggalah pada tahun 1989, sebuah rumah teres paling sisi dapat disewa di Jalan 6/3 Seksyen 6 BBBangi. Pendaftaran semula dengan JAIS dibuat dengan nama baru, iaitu Tadika Furqan. 

Untuk memenuhi syarat pendaftaran, Tadika ini diuruskan oleh syarikat Flora Selayang Sdn Bhd dengan lembaga pengelolanya membantu pengurusan Tadika Furqan ini secara sukarela juga. Permintaan untuk belajar di Tadika ini begitu memberangsangkan dari setahun ke setahun.  Perpindahan `orang kuat` atau tulang belakang, peneraju Tadika ini ke Desa Al-Amin, Sungai Tangkas, cawangan baru tadika ini ditubuhkan dengan nama baru Tadika As Syam pada tahun 2003.

Beroperasi di sebuah rumah banglow yang disewa dengan murid pada awalnya hanya seramai 8 orang. Lembaga Pengelola di bawah Flora Selayang Sdn Bhd, kemudian ditukar pengelolaannya di bawah Khalifah Bestari Sdn Bhd, mengelolakan kedua-dua Tadika Furqan di BBBangi dan Tadika As Syam di Sungai Tangkas Kajang. 

Pada tahun 2009 Tadika Khalifah Bestari dijenamakan dengan memansuhkan kedua nama sebelumnya, demi kemudahan pengurusan dan pentadbiran. Tadika di BBBangi juga telah ditutup, dan beroperasi kini hanya di Desa Al-Amin, Sungai Tangkas  Kajang. Semoga TKB terus maju, menerajui pengisian pendidikan Islam yang unggul di setempat, negara dan global InsyaAllah.

No comments:

Post a Comment